cesta-za-laskouDňa 24. januára 2013 sa po roku opäť otvorili brány Výstavného a kongresového centra Incheba v Bratislave, aby privítali návštevníkov 20. ročníka medzinárodného veľtrhu  gastronómie DANUBIUS GASTRO 2013. V rámci výstavy Slovenský zväz kuchárov a cukrárov pripravil súťaže, v ktorých si žiaci odborov kuchár, cukrár a čašník zmerali svoje sily. Žiaci SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene dostali príležitosť pred zrakmi odbornej poroty aj verejnosti  prezentovať svoje zručnosti. V 14. ročníku súťažnej výstavy Poézia v gastronómii 2013 školu v odbore kuchár reprezentovala žiačka 3.ročníka študijného oboru kuchár, Michaela Dúbravská. Pod vedením MOV Bc. Vladimíra Staššáka pripravila slávnostnú rybaciu misu pre 8 osôb s dvomi druhmi omáčok a výstavným tanierom. Výstavný exponát (misu) hodnotiaca komisia zostavená zo zástupcov top hotelov a reštaurácii na Slovensku ocenila prvým miestom.

Cukrári súťažili v 3 disciplínach:

V kategórii cukrárina senior školu reprezentovala MOV Ing. Martina Vajová. Jej súťažnou úlohou bolo zhotoviť 4 rôzne dezerty pre jednu osobu teplou alebo studenou formou. Ako hlavná surovina musela byť použitá čokoláda.

S dezertami Mesačný svit, Sladké variácie, Višňová romantika, Plody jesene obsadila  tretie miesto.

V kategórii cukrárska artistika súťažila MOV Bc. Viera Sebíňová. Z modelovacej hmoty zhotovila exponát s názvom Cesta za láskou, ktorý odborná porota ocenila druhým miestom.

V kategóriicukrár  junior školu reprezentovala žiačka 1. ročníka učebného odboru cukrár Dominika Soligová pod vedením MOV Bc. Viery Sebíňovej.

Zhotovila jeden druh minidezertu s názvom Višňová pochúťka v čokoláde pre 6 osôb. Zručnosť a kreativitu odborná komisia ocenila druhým miestom.

 Ďalšou sprievodnou akciou výstavy bola súťaž Danubius Gastro Cup 2013 – teplá kuchyňa na živo.V tejto súťaži školu reprezentoval žiak 3. ročníka študijného odboru hotelová akadémia Lukáš Guzman. Jeho súťažnou úlohou bolo pred zrakmi návštevníkov v časovom limite 45 minút pripraviť hlavné jedlo pre dve osoby, ktorého základ musel tvoriť bravčový chrbátik (bravčové karé). Súťažnú úlohu, na ktorú sa žiak pripravoval pod vedením MOV Eleny Klimovej  zvládol výborne a hodnotiaca komisia kreatívne jedlo Bravčový chrbátik Sous-vide, hrachovo-krúpový šolet, bravčové dusené, žemľový bochník, maslová zelenina, jus ocenila   prvým miestom.

V kategórii cukrár junior školu reprezentovala žiačka 2. ročníkaučebného odboru cukrár  Barbora Križanová, pod vedením MOV Anny Veselovskej. Pred zrakom odbornej poroty zhotovila 2 porcie teplého reštauračného múčnika Lístková šatôčka s ovocím (lístková šatôčka plnená lahodným žĺtkovým krémom, šľahačkou a ovocím). V konkurencii obsadila 3. miesto.

Čašníci si zmerali svoje sily v 11. ročníku súťaže St. Nicolaus Cup 2013. Žiak 4. ročníka študijného odboru hotelová akadémia Miroslav Vaculčiak pripravil nápoj  pod názvom Double-P, ktorý musel obsahovať povinnú surovinu – Nicolaus Vodku  a likér z portfólia  St. Nicolaus.   Umiestnil sa na treťom mieste.