Pod pojmom bezpečnosť na pracovisku si zrejme väčšina zamestnancov predstaví pravidelné školenia, ktoré poznajú naspamäť, ale nedá sa im vyhnúť. A taktiež mnohí zamestnávatelia ich riešia len ako nutné zlo.

Identifikácia možných rizík je základ

Avšak bezpečnosť na pracovisku je dôležitá vec, ktorá sa týka zamestnancov na akýchkoľvek pozíciach. Pre zamestnávateľov by tak malo byť prvoradé zabezpečiť, aby na všetkých pracoviskách bolo o bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov postarané. S pomocou sa môžu „obrátiť“ aj na ISO normy.

Konkrétne máme na mysli normu ISO 45001. Práve tá je medzinárodne uznávanou normou pre posudzovanie systémov manažérstva bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Základným princípom tejto normy je identifikácia všetkých možných rizík na pracoviskách a ich riadenie spôsobom, vďaka ktorému bude minimalizované možné poškodenie zdravia zamestnancov a ďalšie súvisiace dôsledky.

Neustále zlepšovanie, plnenie legislatívnych požiadaviek a dokonca aj nové príležitosti

Zjednodušene by sa tak dalo povedať, že norma ISO 45001 je hlavne o prevencii. A keď sa nad tým zamyslíte, určite usúdite, že prevencia a predvídanie možných rizikových situácii je pri predchádzaní pracovným úrazom skutočne dôležitá.

A je to práve zavedenie normy ISO 45001, ktoré pomáha s riadením a kontrolou možných rizík v tejto oblasti. Okrem vytvorenia bezpečného prostredia je vďaka norme ISO 45001 zaistené aj trvalé zlepšovanie podmienok bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Samozrejmosťou je, že naplnenie požiadaviek normy zabezpečuje aj plnenie legislatívnych požiadaviek týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Nepriamym spôsobom však norma ISO 45001 nie je len o bezpečnosti. Často je jej spĺňanie jednou z požiadaviek vo významnejších výberových konaniach. Takže sa dá povedať, že norma ISO 45001 vám môže dokonca uľahčiť získanie nových zaujímavých obchodných príležitostí.