Hovorí sa, že sushi buď milujete, alebo nenávidíte. Obľúbená japonská špecialita si získava čoraz viac priaznivcov a tak niet divu, že reštaurácií a bistier, ktoré ho ponúkajú, pribúda. Viete, ako rozoznať skutočne dobré sushi v meste? Poradíme vám, čo si všímať a na čo si dať pozor.

Hoci to dnes môže znieť paradoxne, sushi pôvodne vzniklo ako jedlo z núdze a bolo pokrmom chudobných. Dnes sa teší obrovskej popularite a spolu s pizzou a hamburgerom patrí medzi najviac objednávané jedlá. Jeho dostupnosť sa zvyšuje priamoúmerne dopytu. Vďaka skúsenostiam sushi majstra Tomáša z Koi Sushi vás naučíme, ako rozoznať kvalitné a čerstvé sushi.

Základom sú kvalitné a čerstvé potraviny

Alfou a omegou je pri sushi čerstvosť surovín. Pri výbere reštaurácie by ste mali venovať dostatočnú pozornosť tomu, ako deklaruje čerstvosť svojich surovín. Dobrým pomocníkom môžu byť aj skúsenosti iných hostí, recenzie či odporúčania známych, ktorí si tu už objednali a boli spokojní.

Majstrovstvo

Nie je sushi ako sushi. Každý, kto sa ho už pokúšal pripraviť doma, časom zistil, že to nie je to pravé „orechové“. Ruky majstra sú totiž pri sushi kľúčové. Až do roku 1999 bola jeho príprava čisto mužskou záležitosťou. Dnes je to už minulosťou, avšak stále platí, že správne dochutiť, spracovať, vytvarovať a naservírovať sushi si vyžaduje nesmierny cit a majstrovstvo. Skúste sa preto v reštaurácii opýtať, kto sushi pripravuje, kde sa vyučil a aké má skúsenosti.

Sushi musí vyzerať

Vizuál a spôsob servírovania sushi podlieha prísnej etikete a tvorí jeden z prvotných vnemov, podľa ktorých hodnotíme jeho úroveň. „Môžete mať chuťovo vyladené sushi, ale pokiaľ nejedia aj oči, nestačí to,“ upresňuje sushi chef z Koi Sushi.

Sushi sa zväčša servíruje v párnom počte 4 / 6 / 8 kusov, približne 2,5 cm vysokých. Dobrý majster sushi dokáže pripraviť všetky rolky rovnaké. Všímajte si, ako je jedlo servírované, či je pre vás vizuálne pekné a či spôsob, ktorým sa k vám prihovára, je oku lahodiaci,“ dodáva.

Rýchlosť a krok s dobou

Výborné od priemerného môžete odlíšiť aj tak, že si všimnete veci, ktoré s jedlom na prvý pohľad nesúvisia. Samozrejme nielen tak, že si pri fyzickej návšteve reštaurácie všimnete prístup personálu. V dobe online objednávok a donášok je dôležitá aj užívateľsky príjemná stránka, rýchlosť dodania a v neposlednom rade hodnoty, na ktorých reštaurácia stavia.

Čerstvé sushi až ku vám domov

Aby ste si vychutnali skutočne dobré sushi už dnes nemusíte cestovať desiatky kilometrov, dokonca ani vstať z gauča od obľúbeného seriálu. Vďaka pravidelnej piatkovej donáške si dokonca môžete vychutnať vyladené chute jednej z top slovenských sushi reštaurácií už aj vo Zvolene.

Nitrianska reštaurácia Koi Sushi sa venuje umeniu sushi a japonských špecialít už od roku 2014. Za ten čas sa stihla niekoľkokrát stať najúspešnejšou sushi donáškou v Nitre a len prednedávnom predstavila nové menu, v ktorom okrem sushi špecialít nájdete niekoľko druhov pravých ázijských polievok, ramenu, poké, bu nam bo, bao buchtičiek, gyoza pyrôžkov či thajské kari na rôzne spôsoby. Okrem toho môžete vyskúšať produkty z vlastnej rady domácich výrobkov Fermantation Lab a ochutnať pravé kimchi, rôzne omáčky a marinády, ale aj domácu zázvorovú limonádu Ginger Twist.

Pre veľký dopyt sa chalani z Koi Sushi rozhodli dopriať gastronomické zážitky aj Zvolenčanom a každý piatok prinášajú rozvoz sushi do Zvolena a okolia. Ako prebieha objednávka?

  • Vyberiete si z rozvozového menu jedál na webovej stránke koisushi.sk.
  • Objednáte si na čísle 0911 555 265. Objedávať môžete od pondelka do piatku 14:00.
  • Donáška prebieha v piatok medzi 17:00 – 19:00. Jedlo vám donesie kuriér kamkoľvek vo Zvolene a okolí.
  • Cena donášky je 2 €, minimálna objednávka je 20 €.
  • Ku každej objednávke dostanete sójovú omáčku, wasabi, zázvor a paličky.

Sushi je umenie pre všetky zmysly. Hrá žiarivými a príťažlivými farbami, vôňou Ázie a malo by byť rovnakým zážitkom na pohľad, ako aj na jedenie. Odštartujte preto víkend vo veľkom a vychutnajte si piatkový večer s kvalitným jedlom z Koi Sushi. Dobré sushi predsa nie je nikdy zlý nápad 😉

Itadakimasu! Dobrú chuť!