TS AGEL SK (Martina Pavliková), upravené | 13.10.2020

Nutričná terapeutka zvolenskej nemocnice dohliada na jedlá pacientov už takmer 30 rokov

Jedným z najdôležitejších podmienok zdravia, respektíve liečby v prípade choroby je správna životospráva. Vo zvolenskej nemocnici každý deň na správnu výživu a stravovanie pacientov dohliada špecialistka – nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.

Ľubomíra túto funkciu vykonáva už od čias, kedy nastúpila do zvolenskej nemocnice, teda 29 rokov. Jej práca začína ráno tým, že každý deň dostáva hlásenia z jednotlivých oddelení s informáciami o pacientoch so všetkými diétami. Denne je to približne 150 hlásení.

Jej prácou v nemocnici je napríklad aj dohliadanie na to, aby pri porcovaní obedov pre jednotlivých pacientov bolo všetko vydané správne a podľa zadaných požiadaviek. Náhodné kontroly na izbách pacientov s otázkou, či je všetko v poriadku, sú samozrejmosťou. Sťažnosti sa v tomto smere vyskytujú len ojedinele.

,,Ak sa pacient sťažuje, tak je to v väčšinou kvôli tomu, že mu nechutí jedlo pripravené podľa niektorej diéty, že je málo slané, alebo ide o diétu 4S – čaj, sucháre, obed dusená mrkva, večera varené zemiaky. Je to však diétna strava, nie bežná racionálna strava,“ hovorí Fraňová.

Veľmi špecifickou stránkou práce Ľubomíri je, že okrem každodennej komunikácie s oddeleniami a kuchyňou musí všetky pripravované jedlá predtým, ako idú na výdaj na jednotlivé oddelenia ochutnať.  A akú stravu preferuje ona sama? ,,U nás doma prevláda zdravá strava. Vyprážané jedlá by ste v našej kuchyni nenašli, ale manžel a dcéra majú radi cestoviny, sem – tam si doprajeme sladké. Riadim sa však tým, že strava by mala byť vyvážená a všetko s mierou.“