1. miesto Kuchársky päťboj, Lukáš GuzmanAko rýchlo viete nakrájať cibuľu, očistiť pór či našúpať zemiaky? Na 22. ročníku gastronomického festivalu v bratislavskej Inchebe sa juniorskí gastronómovia opäť popasovali práve s týmito výzvami, ale aj s vykosťovaním chladeného kurčaťa a nafiletovaním čerstvého pstruha.

Rýchlosť a precíznosť zvládnutia jednotlivých úloh hodnotila odborná porota, v ktorej spolu s generálnym sekretárom Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marekom Harbuľákom zasadli šéfkuchári Michal Konrád z reštaurácie FOU ZOO v Bratislave, Peter Ďurčo z TOP Restaurant v Žiline a šéfkuchár METRO Vojto Artz. V konkurencii 72 študentov zo šiestich finálových škôl sa absolútnym víťazom disciplíny Kuchársky päťboj stal s počtom bodov 198 študent SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene Lukáš Guzman.

1.miesto Barista, Patrik RumanV kategórii tímov bolo úlohou nádejných šéfkuchárov z vopred zadaných surovín pripraviť slávnostné dvojchodové menu na tému Jedlá slovenskej a českej kuchyne. Titul Top gastro tím rovnako ako pred rokom získali študenti SOŠ Zvolen za dve skutočne delikátne menu – filet zo pstruha so pšenovým pyré a selekciou zimnej zeleniny, pošírované žĺtko a profiteroles, resp. kuracia roláda v špenátovom kabáte, glazovaná červená repa, mrkvové pyré a zemiakové créme brullé. Za Top servis si ocenenie odniesli aj mladí zvolenskí čašníci a do Zvolena putovala aj cena pre najlepšieho baristu, ktorým sa stal Patrik Ruman. Najlepším barmanom sa stal Dominik Mišuta zo SOŠ obchodu a služieb Topoľčany.

„Sme veľmi radi, že pre mladých gastronómov existuje takáto príležitosť ukázať svoje schopnosti, inšpirovať sa nápadmi ostatných, či vyskúšať si svoju budúcu prácu naostro priamo v teréne. Zároveň im ako skúsenejší profesionáli môžeme odovzdať užitočné tipy a rady, ktoré im, ako dúfame, pomôžu posunúť sa vo svojom obore ešte ďalej,“ hovorí o súťaži Vojto Artz, porotca a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry.