Gastronómia vo Zvolene a jeho blízkom okolí sa aj tento rok môže pochváliť kvalitnými reštauráciami, ktoré si zaslúžia pozornosť. Porota Gault&Millau, jedna z najvýznamnejších gastronomických inštitúcií na Slovensku, opäť ohodnotila prevádzky podľa prísnych kritérií a udelila známky aj prestížnu Čapicu.

Hoci Slovensko zatiaľ nemá reštaurácie ocenené Michelinskými hviezdami, niekoľko podnikov si vyslúžilo prestížne hodnotenie od Gault & Millau – jedného z najuznávanejších gastronomických sprievodcov na svete. Gault & Millau pôsobí na Slovensku od roku 2019 a reštaurácie hodnotí podľa bodového systému od 0 do 20 bodov. Najlepšie z nich získavajú aj tzv. kuchárske čapice, ktorých počet sa pohybuje od jednej do štyroch. Tento sprievodca sa nezameriava iba na fine dining, ale oceňuje aj tradičné a autentické reštaurácie v rôznych regiónoch. Vo Zvolene navštívili 4 reštaurácie, jednu v Hronskej Breznici a jednu vo Vígľaši.

Ocenené reštaurácie

Gault&Millau najvyšším počtom bodov, 12.5 z 20, ocenil reštauráciu Season Restaurant, ktorá získala aj jednu čapicu. Hodnotitelia vyzdvihli kvalitu kuchyne, profesionálny prístup personálu a dôraz na detail pri servírovaní jedál. Reštaurácia ponúka vyváženú kombináciu chutí, kvalitnú vínnu kartu a vlastnú patisserie s ručne robenými dezertmi.

Druhé miesto, s počtom bodov 10.5 z 20, získalo Bistro Pappa’s, ktoré opatrne, čo odráža jeho štartovaciu pozíciu na gastro scéne. Reštaurácia však ukazuje potenciál v jedlách i koncepte, ktoré môžu osloviť širokú verejnosť. Ak sa podarí zlepšiť servisy a doladiť niektoré technické detaily v príprave jedál, môže sa stať stabilnou a obľúbenou voľbou pre miestnych aj návštevníkov regiónu.

Tretia hodnotená reštaurácia , Lemberg Family Bistro, je mladší brat vegánskeho Lembergu zo Zvolena. Bistro získalo 10 bodov z 20. S výhľadom na zámok ponúka pestré menu svetovej kuchyne vrátane talianskych, ázijských či gruzínskych chutí. Personál je priateľský a ochotný, hoci pri širokom výbere môže byť otázna čerstvosť surovín. Výborne chutila treska so sépiovým rizotom, trochu priveľa masla a porcia. Dezert vyprážané banány potešil chuťou, ale mohol byť chrumkavejší a teplejší. Bistro má aj zaujímavú ponuku biodynamických vín.

Kúsok exotiky v centre Zvolena prináša autentické balijské bistro Little Bali, ktoré spája niekoľko zážitkov – jogu, masáže, umenie a hlavne exotickú kuchyňu plnú korenín a byliniek.  Toto bistro získalo hodnotenie POP (Places of Pleasure) od Gault & Millau, čo znamená, že oceňujú aj netradičné koncepty ponúkajúce výnimočný gastronomický a zážitkový priestor mimo klasických reštaurácií.

Neďaleko Zvolena

Koliba Štiavnická Anča, nachádzajúca sa približne 15 km od Zvolena pri ceste na Banskú Štiavnicu, bola hodnotená ako ideálna zastávka na cestách, ktorá ponúka tradičné slovenské jedlá s veľkorysými porciami a autentickou chuťou. Oceňujú dôraz na lokálne suroviny, výrazný bravčový bôčik na strapačkách a chutnú hríbovú polievku s domácim zemiakovým chlebom. Rustikálny interiér dopĺňa zaujímavý dekor – dvestoročný furmanský voz. Personál bol milý, no miestami pôsobil nepozorne, čo však celkový dojem nenarušilo. Ako slabinu hodnotitelia videli obmedzenú ponuku nápojov, najmä vín a destilátov. Celkovo však koliba prináša príjemnú tradičnú atmosféru a je odporúčaným miestom na návštevu v regióne. Získala 10 bodov z 20.

Masarykov dvor vo Vígľaši bol hodnotený ako komplexný projekt spájajúci ubytovanie, wellness a reštauráciu so silným zameraním na tradičnú slovenskú kuchyňu. Získal 11 bodov z 20 a jednu čapicu. Hodnotitelia ocenili použitie lokálnych surovín vrátane vlastných mäsových a mliečnych výrobkov, diviny či domácich zemiakov. V interiéri vyzdvihli vinotéku a zariadenia na suché zrenie mäsa. Výnimočné dojmy zanechali tatársky biftek z vlastnej sviečkovice a bravčové líčka so zemiakovým gratinom a mäsovo-hubovou omáčkou. Domáce šúľance pridali príjemnú nostalgickú chuťovku. Ako priestor na zlepšenie hodnotitelia uviedli organizáciu obsluhy a manažérsku koordináciu. Plusom je aj vlastná výroba pív a destilátov, ktoré sú dostupné pre hostí aj na odnesenie.