Ondrej Bajza | 16.2.2015

FOTO: Študenti na Technickej univerzite vo Zvolene zorganizovali zabíjačku

Časy, keď vysokoškolské internáty žili 7 dní v týždni sú už asi dávno preč, študenti utekajú po posledných odsedených cvičeniach domov, cestujú, pracujú alebo len tak zabíjajú čas na sociálnych sieťach.

Zabijacka TU Zvolen | REGIONAL MEDIA, s.r.o.Určite to ale neplatí o skupine študentov zo študentskej organizácie WoodenWorld, pôsobiacej na Technickej univerzite vo Zvolene, ktorí v piatok 13.02.2015 medzi blokmi internátov C a D, zorganizovali nultý ročník študentskej zabíjačky.

Myšlienka usporiadať tradičnú zabíjačku skrsla pri príležitosti Vítania prvákov ešte začiatkom semestra, keď pri príprave hotdogov jeden zo študentov odboru Požiarna ochrana priznal, že vo voľnom čase si privyrába ako mäsiar. To okamžite zaujalo študenta drevostavieb Matúša Šutora: „Zabíjačkové špeciality mám veľmi rád, no pochádzam z Bratislavy a na skutočnej zabíjačke som nikdy nebol.“ prezradil svoj motív hlavný organizátor. Tiež podotkol, že pre ideu zorganizovať nultý ročník študentskej zabíjačky ani nemusel nikoho dlho prehovárať. Azda by niekto odolal ponuke užiť si po náročnom skúškovom období takúto chutnú odmenu?

Začali sa prípravy, plánovanie. Každý kto sa niekedy na tradičnej slovenskej zabíjačke zúčastnil uzná, že treba zabezpečiť fúru vecí. Našťastie pomohli spolužiaci z blízkeho okolia Zvolena, kde tradície stále celkom nevymreli, a tak nebola núdza o korytá, mlynec na mäso, parák a ďalšie potrebné vybavenie. Čoby to bola za zabíjačka bez poriadnej 130kg vážiacej svine? Humorne však vyznie fakt, že sviňu zabezpečil jeden zo študentov Fakulty ekológie a enviromentalistiky, ktorý je vegán.„Môj otec sa dlhé roky venuje šľachteniu a chovu svíň, a aj keď mäso nejem, kamarátom som pri tejto úžasnej akcií rád podal pomocnú ruku,“ povedal študent Ján Supuka.

Zabijacka TU Zvolen | REGIONAL MEDIA, s.r.o.Účastníci sa svinke z ekologického a udržateľného chovu potešili a chutila všetkým. Mäsiarovi od Topolčian, ktorý je paradoxne absolventom Obchodnej akadémie, sa práca s kamarátmi páčila: „Stretli sme sa dobrí kolektív, počasie je dobré, všetko sa zatiaľ darí na parádu,“ konštatoval študent Matúš Guniš obratne narábajúc veľkým sekáčom.

K pravej atmosfére prispeli aj hudobníci z univerzitného súboru Poľana ľudovou hudbou dotvárajúci pravý zabíjačkový kolorit. Akcia trvala od skorých ranných hodín až do neskorého večera, priebežne sa koštovali výrobky a domáce ovocné destiláty z celého Slovenska a Moravy prinesené študentmi. Počas dňa sa urobilo varené a grilované mäsko, žobrácka kaša, jaternice a krvavničky, plnené sviečkové, tlačenka, zabíjačková kapustnica a cez 20 kg. klobás. Len pri myšlienke na to všetko sa musia zbiehať slinky.

Celkovo sa na nultom ročníku zúčastnilo do 50 študentov všetkých fakúlt,  pozvanie prijali aj pán rektor prof. Rudolf Kropil, pán prorektor RNDr. Andrej Jankech, pán kvestor Josef Drábek, dekani prof. Mikuláš Siklienka a doc. Branko Slobodník.   Osobité poďakovanie vyslovili všetci zúčastnení p. riaditeľke študentského domova Ing. Zuzane Zelemovej, ktorá pomáhala počas celej zabíjačky, promptne zohnala všetko chýbajúce, zrána zimou stuhnutých študentov zásobila horúcim čajom a dokonca asistovala pri dochucovaní klobás a príprave ďalších špecialít. Organizačne pomohol aj pán kvestor Drábek a pani kuchárky zapožičaním vybavenia.

Každý z účastníkov si na záver odniesol bohatú výslužku a pocit, že z tejto udalosti treba spraviť tradíciu do ďalších rokov pre všetkých. Práve pri aktivitách ako táto, pri humorných situáciách o ktoré nie je núdza, pri dobrej nálade a ochote všetkých zúčastnených sa budujú vzťahy a priateľstvá na celý život.

Fotogaléria