Pri skúmaní nápojových lístkov rôznych prevádzok nie je prekvapujúce, že milovníci kávy môžu byť zmätení. Výber je veľmi veľký. Aby ste sa v ponuke nestratili, ale objednali si nápoj, ktorý vám bude určite chutiť, podrobne si predstavíme jednotlivé typy kávových nápojov.

Aký je rozdiel a ktorú si vybrať?

Slovo espresso doslova znamená stláčať alebo lisovať. Espresso súvisí skôr s procesom varenia ako s konkrétnym druhom kávových zŕn. Význam slova sa doslova vzťahuje na proces – rýchlosť varenia a intenzitu tlaku.

Na otázku, aký druh kávy je najlepší na prípravu Espressa, je odpoveď jednoduchá – použite akýkoľvek druh praženej zrnkovej kávy, pretože na získanie dobrého Espressa má predovšetkým vplyv proces prípravy, nie druh kávy. Espresso sa varí pri vysokých teplotách (takmer vo vare) a pod vysokým tlakom sa cez jemne mletú kávu pretláča voda. Espresso je hustejšie a koncentrovanejšie ako filtrovaná káva.

Aký je rozdiel medzi Espressom a Americanom? Na začiatok treba povedať, že základom kávy Americano je espresso. Napriek tomu sú chute diametrálne odlišné.

Americano sa riedi horúcou vodou, ktorej 2 alebo 3 diely zodpovedajú 1 dielu espressa. Tento typ nápoja si vyžaduje hrubšie zrná, čo znižuje ostrosť chuti a odstraňuje horkastú chuť. Pri príprave kávy Espresso sa používa metóda naparovania vody cez mletý materiál. Na druhej strane, káva Americano sa pripravuje nepretržitým naparovaním.

Existuje mnoho spôsobov prípravy kávy a nie vždy je ľahké zistiť, čím sa jedna od druhej líši. Čoraz viac kaviarní upúšťa od kávy Americano a ponúka svojim hosťom alternatívu v podobe kávy Lungo.

Zatiaľ čo pri Americane sa Espresso riedi veľkým množstvom vody, pri austrálskom Lungu prechádza celý objem vody cez kávovú tabletu, čo nám dáva bohatšiu chuť. Pokiaľ ide o obsah kofeínu v týchto dvoch nápojoch, je plus mínus vždy rovnaký – receptúra každej kaviarne sa totiž mierne líši. Veľkou výhodou austrálskej kávy Lungo je, že ju môžete vyskúšať vo väčšine kaviarní a jej príprava je rýchlejšia. Klasické Lungo bežne nájdete v rôznych reštauráciách a kaviarňach.

Vedeli ste, že si aj doma môžete pripraviť výbornú kávu?

Najjednoduchšie je kúpiť si kávovar na kávu. Moderné modely odmerajú správne množstvo kávy a vody, regulujú teplotu a s minimálnou námahou pripravia dokonalý nápoj.

Kávu možno pripraviť aj bez kávovaru, ručne. V tomto prípade si musíte dať pozor na to, že suroviny musia byť čerstvé a kvalitné. Je lepšie kupovať kávu v zrnách. Čerstvo mletá káva je vraj aromatickejšia a chutnejšia. Potom však budete potrebovať mlynček. Najlepšou voľbou je univerzálny mlynček, ktorý umožňuje zvoliť stupeň mletia. Je to dôležité, pretože na rôzne spôsoby varenia budete potrebovať rôzne mletie.

Veľmi populárny spôsob robenia si kávy doma je za pomoci moka kávovaru, ktorý poznáme aj pod názvom koťogo. Tento kávovar vyžaduje stredne až jemne mletú kávu, nie však prachovej konzistencie. Prístroj sa skladá z troch častí – spodnej nádržky na vodu, filtračného lievika na mletú kávu a hornej nádržky, do ktorej sa dostáva nápoj. Nalejte vodu do spodnej nádržky tak, aby sa hranica nachádzala pod ventilom (ide o malý okrúhly otvor – na uvoľnenie tlaku), potom nalejte kávu do filtračného lievika, kávovar naskrutkujte a postavte na sporák. Keď sa kávovar zahreje, voda v spodnej nádobe prejde cez kávový filter a cez špeciálnu výlevku sa naleje do hornej nádoby.

Mnoho ďalších receptov, rád a všetkého, čo sa týka kávy, vám ponúka stránka Tchibo blog.