Vzhľadom na rôzne teplotné zóny v chladničke je dôležité vedieť, kam konkrétne uložiť jednotlivé druhy potravín. V našom článku sme pre vás zhrnuli teplotné rozdiely medzi jednotlivými zónami chladničky, ale aj tipy, kam v chladničke potraviny umiestniť a ako potraviny správne mraziť.

Zistite aké funkcie chladničiek napomáhajú správnemu skladovaniu potravín a naučte sa, ktoré potraviny do chladničky nepatria.

Každá časť chladničky má svoju teplotu

Pre každý druh potravín sa odporúča iná teplota skladovania, takže je nutné vedieť, kam v chladničke je najlepšie ich umiestniť. Optimálna teplota v chladničke sa líši podľa jej častí, a to nasledovne:

  • najchladnejšia je spodná časť, kde teplota dosahuje 0 – 2 °C
  • v hornom priestore chladničky je teplota okolo 8 °C
  • stredná časť chladničky má teplotu 3 až 5 °C
  • dolné zásuvky disponujú teplotou okolo 3 °C
  • dvere chladničky udržiavajú teplotu medzi 5 – 8 °C

Pozor na dlhé mrazenie potravín

V prípade chladničiek s mrazničkou musíme spomenúť aj správny postup mrazenia potravín, pričom je dôležité dbať najmä na dobu ich mrazenia. Aj keď mrazené potraviny majú dlhšiu trvanlivosť, nemajú nekonečnú životnosť. Odporúča sa ich preto spotrebovať do jedného roka od zamrazenia. Pred vložením do mrazničky vám odporúčame označiť vrecká dátumom zamrazenia a ich obsahom, aby ste vedeli, čo sa v mrazničke nachádza, keďže cez vrstvu ľadu je niekedy ťažké identifikovať ich obsah.

Tipy, ako efektívne mraziť potraviny v mrazničke:

  • jedlo alebo potraviny pred zmrazením rozdeľte na dávky, napr. podľa porcií
  • potraviny vkladajte do oddelených zásuviek
  • mäso a ryby sa odporúča skladovať v spodnej zásuvke

V prípade, že nie ste s výkonom vašej mrazničky spokojný alebo hľadáte novú mrazničku, vybrať si môžete na e-shope Planeo alebo priamo v kamenných predajniach. Navštíviť môžete napríklad predajňu Planeo Zvolen, kde vám predajcovia ochotne pomôžu s výberom. Mimoriadne obľúbenými sú kombinácie chladničky s mrazničkou, na výber sú klasické verzie alebo populárne americké chladničky. Záleží len na vás, aký typ mrazničky uprednostníte a aký sa vám bude do domácnosti najviac hodiť.

Alt text: Tipy, ako skladovať potraviny v mrazničke.

potraviny-v-mraznicke

https://www.planeo.sk/lg-gbv31e0csw

Ktoré potraviny uložiť do hornej police chladničky?

Horná polica chladničky poskytuje teplejšie prostredie, čo ju robí ideálnym miestom pre skladovanie zvyškov jedál a hotových pokrmov, ktoré sú pripravené na rýchlu konzumáciu. Odporúčaná je aj pre skladovania vína alebo iných alkoholických nápojov.

Tipy ako správne skladovať hotové jedlá:

  • Hotové pokrmy umiestnite čo najďalej od surového mäsa a vajec, aby sa minimalizoval riziko prenosu nebezpečných baktérií do jedla.
  • Varené pokrmy umiestnite čo najvyššie nad ostatné potraviny, aby sa zabránilo prenosu ich arómy a výparov na ostatné potraviny.

Potraviny, ktoré sa odporúča skladovať v strede chladničky

Stred chladničky je kvôli svojej optimálnej teplote vhodný na umiestnenie rôznych mliečnych výrobkov, zaváranín, hotových jedál alebo mäsových výrobkov. Umiestnenie týchto potravín v strede chladničky pomáha udržiavať ich čerstvosť a kvalitu, čo je kľúčom k dlhej trvanlivosti a lepšiemu zachovaniu ich chuti.

Zapamätajte si tiež, že:

  • do chladničky nikdy nevkladajte teplé pokrmy
  • chladničku treba pravidelne čistiť
  • potraviny po záruke treba vyhodiť
  • nové potraviny ukladajte za “staré”, aby ste staré skonzumovali skôr
  • medzi potravinami nechávajte priestor, aby tadiaľ mohol prúdiť chladný vzduch

Ako správne skladovať zeleninu a ovocie v chladničke?

skladovanie-zeleniny-a-ovocia-v-chladnicke

https://www.planeo.sk/beko-b5rcna406hxb2

Čo skladovať v dolných zásuvkách chladničky?

Spodné zásuvky chladničky sú určené pre zeleninu a ovocie, pretože dokážu optimalizovať vlhkosť vzduchu podľa potrieb. Zelenina potrebuje vyššiu vlhkosť, zatiaľ čo ovocie prosperuje v suchom prostredí. Pred vložením do chladničky ovocie ani zeleninu neumývajte, ak majú igelitový obal, odporúčame vám ho odstrániť.

Treba si uvedomiť, že nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú vhodné pre skladovanie v chladničke. Medzi odporúčané ovocie a zeleninu pre skladovanie v chladničke radíme:

  • kôstkovité a bobuľovité ovocie
  • zrelé kusy ovocia a zeleniny
  • šaláty, reďkovky a mrkva

Ako skladovať potraviny vo dverách chladničky?

Dvere chladničky predstavujú praktické miesto na skladovanie nápojov a rôznych omáčok. Je však dôležité si uvedomiť, že potraviny umiestnené v tejto časti chladničky sú vystavené častým teplotným zmenám kvôli otváraniu dverí. Vysoké teploty a nestálosť prostredia môžu spôsobiť rýchlejšie zhoršenie kvality potravín. Do dverí chladničky sa preto odporúčajú umiestniť najmä nápoje ako mlieko alebo džúsy, otvorené konzervy, džemy, marmelády, kečup, horčica a iné dochucovadlá, ktoré majú vyšší obsah cukru, soli a octu. Niektorí ľudia sem ukladajú aj mliečne výrobky a vajcia, avšak optimálne je ukladať ich na stabilnejších policiach chladničky.

Skladovanie potravín vo dverách chladničky podľa rozloženia políc:

  • Do spodnej časti dverí je vhodné umiestniť vyššie fľaše s nápojmi ako mlieko, voda, malinovka či alkoholické nápoje.
  • Vyššie miesta sú ideálne pre jogurtové dresingy, otvorené marmelády, kečup, horčicu, chren a podobne.
  • Na ďalšie poschodie môžete umiestniť syry určené k rýchlej konzumácii a maslo alebo margarín, ktoré by mali byť uzavreté v dóze, aby neabsorbovali vôňu ostatných potravín.
  • Najvyššia polička dverí je určená pre vajcia, ktoré by mali byť umiestnené v špeciálnom boxe alebo stojane, aby sa zabránilo ich vypadnutiu.

Tipy, ako skladovať potraviny v chladničke.

ako-skladovat-potraviny-v-chladnicke

https://www.planeo.sk/samsung-rl38c600cww-ef

Funkcie chladničiek predlžujú životnosť potravín

Rozmanité funkcie moderných chladničiek poskytujú vysokú spoľahlivosť a dlhšiu životnosť skladovaným potravinám. Objavte všetky Inteligentné riešenia, ktoré zlepšujú skladovanie potravín a šetria váš čas.

  • Multi Air Flow – zabezpečuje rovnomerné prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky.
  • Twin cooling – udržuje v chladničke stabilnú teplotu, prípadne zabraňuje vysúšaniu potravín.
  • PureNFresh – stará sa o efektívnu filtráciu vzduchu.
  • AdaptTech – pomáha vyrovnávať teplotné výkyvy zakaždým, keď otvoríte dvere chladničky.
  • Total No Frost – odstraňuje potrebu manuálneho odmrazovania, čím uľahčuje údržbu. Stačí len utrieť a osušiť poličky.
  • Ionizátor – neutralizuje pachy a zabraňuje výskytu vírusov a baktérií, čím pomáha uchovávať potraviny dlhšie čerstvé.
  • Super chladenie/mrazenie – pri vložení nových potravín sa teplota chladiacej, či mraziacej časti automaticky prudko zníži.

Chladničky s modernými funkciami nájdete priamo na e-shope Planeo. Jednotlivé modely chladničiek sa líšia objemom, rozmermi, ale aj dizajnom a celkovým prevedením. Vymeňte starú chladničku za novú a skladujte potraviny efektívne.

Niektoré potraviny do chladničky jednoducho nepatria

Aj napriek tomu, že chladnička je odporúčaným miestom pre skladovanie väčšiny potravín, stále existujú také, ktorým môže chladný vzduch viac uškodiť ako pomôcť. Pripravili sme si pre vás niekoľko príkladov na potraviny, ktoré ľudia najčastejšie zle skladujú:

  • banány
  • cesnak
  • cibuľa
  • zemiaky
  • olej

Banány strácajú svoju chuť a začínajú hnednúť pri teplote nižšej ako 12 stupňov. Skladovanie v chladničke môže spôsobiť, že banány strácajú svoju sladkosť a textúru. Najlepšie je skladovať banány pri izbovej teplote v papierovom vrecku, aby mohli dozrieť prirodzene. Zrelé banány sú ľahko rozpoznateľné podľa drobných hnedých bodiek na ich šupke. Podobne by sa mali uchovávať aj mango, papája a ananás.

Cesnak a cibuľa nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie v chladničke. Cesnak sa vo vlhkom prostredí môže ľahko zmeniť na nepríjemnú želatínu a podobne je to aj s cibuľou, ktorá obsahuje veľa škrobu. Skladujete ich preto v suchom a tmavom prostredí. Ani zemiaky by sa nemali skladovať v chladničke, pretože obsiahnutý škrob sa začne meniť na cukor, čo môže spôsobiť zmenu farby a zhoršenie chuti. Ideálne je skladovať zemiaky dobre zakryté v chladnej a tmavej špajzi.

Ľudia v chladničke často skladujú aj olej, či už klasický alebo olivový. Pri dlhodobom uložení sa môže konzistencia oleja zmeniť na tuhú, čo môže mať za následok zmeny vo vzhľade a textúre. Do chladničky nepatrí ani pečivo, káva, med alebo rôzne uzavreté trvanlivé potraviny, akými sú zaváraniny, plechovky a paštéty.