Prvý november sa každoročne spája s titulom Sviatok všetkých svätých. Ani tento rok to nie je žiadna výnimka. Deň, kedy si ľudia uctievajú spomienky na zosnulých rodinných príslušníkov, priateľov či známych. Symbolickou sviečkou na ich počesť dávajú najavo svoju úctu a venujú im chvíľku na ich pamiatku. Všetky starosti a hektický život sa stávajú nepodstatnými, pretože v tento deň venujú drahocenný čas spomienkam na ich najbližších.

V súčasnosti sú však „Dušičky“ dôvodom, kedy sú ľudia nútení vycestovať do iných kútov Slovenska. Ako už býva tieto dni zvykom, na cesty sa dostanú aj takzvaní sviatoční vodiči. Dopravné inštitúcie preto varujú pred možným dopravným kolapsom v skorších ranných hodinách, ale aj počas celého dňa. Možné sú dopravné zápchy, niekedy zapríčinené dopravnými nehodami. Preto by sme mali byť trpezliví a dbať na zvýšenú opatrnosť na cestách. V dopravných spoločnostiach sú pripravení v prípade potreby posilniť hromadnú dopravu.

Vďaka platnosti novely zákona o cestnej premávke si od tohto dňa môžu za volant sadnúť už aj vodiči vo veku 17 rokov. Musia však byť v prítomnosti spolujazdca, ktorý je držiteľom vodičského preukazu typu B dlhšie ako 10 rokov a nie je pod vplyvom alkoholu či iných látok.

Napriek všetkým varovaniam je Sviatok všetkých svätých stále sviatkom duchovným. Preto je 1. november dňom pripomenutia si osôb v našom živote, ktoré už nie sú medzi nami. Miesta večného odpočinku sa tak menia na malé oltáre zdobené vencami a svietiacimi sviečkami ako znak pamiatky. Posolstvo „dušičiek“ sa teda stalo naplnené aj tento rok.