Ak si nechcete odopierať lahodné chute talianskej kuchyne, no trápi vás celiakia alebo intolerancia lepku, budete chcieť siahnuť po bezlepkových cestovinách. Chutia inak ako tradičné cestoviny? A je postup varenia rovnaký? Ak vás zaujíma niektorá z týchto otázok, prípadne ďalšie, pustite sa do čítania.

Z čoho sa vyrábajú bezlepkové cestoviny?

Chutné bezlepkové cestoviny sú alternatívou k tradičným pšeničným cestovinám. Neobsahujú lepok, teda bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni a ich derivátoch. Namiesto toho sa vyrábajú napríklad z ryžovej, kukuričnej, pohánkovej či strukovinovej múky, alebo ich zmesí. Sú určené primárne pre ľudí s celiakiou, intoleranciou lepku alebo pre tých, ktorí sa rozhodli lepok zo svojej stravy vylúčiť (bez ohľadu na ich pohnútky), nutričný profil je však podobný klasickým cestovinám.

Chuť bezlepkových cestovín

Tradičné pšeničné cestoviny majú výraznú chuť a pevnú konzistenciu, zatiaľ čo bezlepkové cestoviny majú svoju vlastnú charakteristickú chuť a textúru, ktorá sa môže líšiť podľa použitej suroviny, z ktorej sú cestoviny vyrobené. Napríklad také kukuričné cestoviny môžu mať jemne sladkastú chuť, kým pohánkové sú zemitejšie.

Nevzdávajte sa talianskej kuchyne

Ani celiatik sa pritom nemusí vzdávať lahodnej talianskej kuchyne a rozmanitých receptov, vrátane bezlepkových cestovín či dokonca múky na pizzu. Bezlepkové cestoviny idú ruka v ruke s rôznymi omáčkami – od klasickej paradajkovej, cez krémovú syrovú až po ľahké bylinkové verzie. Čerešničkou potom môže byť strúhaný parmezán či chrumkavé vlašské orechy nasekané na vrchu, ktoré dodajú pokrmu extra chuť a textúru.

Tipy pre varenie bezlepkových cestovín

Bez ohľadu na to, aký druh bezlepkových cestovín preferujete, ich príprava je jednoduchá, rýchla a podobná ako pri tradičných cestovinách.

Čas varenia bezlepkových cestovín závisí od toho, z čoho sú vyrobené. Niektoré druhy, napríklad cícerové, sú hotové už za sedem minút, zatiaľ čo cestoviny z hnedej ryže potrebujú dlhší čas. Vždy sa riaďte pokynmi na obale.

Bezlepkové cestoviny majú tendenciu sa viac lepiť, preto ich treba počas varenia jemne premiešavať.

Použite väčší hrniec. Bezlepkové cestoviny (najmä ryžové, kukuričné a strukovinové) totiž uvoľňujú viac škrobu do vody, čo spôsobuje tvorbu peny. Ak nepoužijete dostatočne veľký hrniec, môže vám z neho voda vykypieť.

Pred scedením si odložte pol až jednu šálku vody z varenia cestovín. Bezlepkové cestoviny majú tendenciu rýchlo vysychať, preto je dobré pridať časť vody z varenia späť do scedených cestovín (za predpokladu, že ich hneď nezmiešate s omáčkou). Vďaka tomu zostanú vlhké a nezlepia sa.