IMG_2828Sobota 12.9. sa na ihrisku pri Základne škole A. Sládkoviča na Sliači niesla v indiánskom duchu. Občianske združenie Otvorený  Sliač – OS  Sliač a OZ Rodinné centrum pod prameňmi  Sliač pripravili spolu  s hlavnými partnermi Medzinárodnými leteckými dňami  SIAF  2015 a občianskym združením OŽI Slovensko  už štvrtý ročník  Indiánskeho dňa rodiny, hier a rekordov.

Malí návštevníci sa mohli tešiť na cestu bojovníka, ktorej absolvovanie  od nich vyžadovalo skúšky z odvahy, obratnosti ako aj logického myslenia. Odmenou pre každého, čo cestu bojovníka absolvoval, bolo malé občerstvenie vo forme cukrovej vaty a popcornu, drobný darček a samolepka akcie, ktorú si bojovníci odniesli domov.

Divadelný program otvorilo predstavenie Gašparko v podaní  divadla Harry Teater z Banskej Bystrice.   Deti tiež  zaujalo svojim predstavením divadlo Tamariky, či Divadlo z Pasáže, ktoré sa predstavilo  hrou Kde je metla. O zábavu sa postaral aj  historický šaško Fjodor a detské hlavičky  svojimi kúzlami zaujalo kúzelnícke  duo Trik klub Detva.

IMG_3032Ľudové umenie predstavil nielen deťom pán Gigac zo Šumiaca známy svojou rozsiahlou zbierkou zvoncov, ktorý nielen zahral na netradičných nástrojoch, vrátane drumble, ale zanôtil aj  ľudovky z okolia Šumiaca.

Komu sa málilo zábavy pri divadielkach, mohol sa vyskákať na skákacích atrakciách,  vybiť energiu v zorbi guliach alebo si  zastrieľať z luku. Tí pohodlnejší si nechali vymodelovať balónikárom zvieratká či iné kreácie z balónikov.

A keďže akcii tento rok prialo aj počasie časť návštevníkov si užívalo letnú pohodu len tak polihujúc na  tuli vakoch pri postaveného típí.

Tento rok  možno Indiánsky deň  na Sliači   charakterizovať ako slnečný a plný  spokojných detí a ich šibalských úsmevov.

IMG_2995

Autor blogu:

Jozef Bakša

Aktivista, policajt. Poslanec mestského zastupiteľstva v Sliači. Blog o tom čom som si všimol.