BBonline.sk, RÚVZ BB (Tolnayová) | 12.8.2010

Aj jedlé huby môžu byť nebezpečné

Tak, ako sa rozprúdila hubárska sezóna, množia sa na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica, telefonáty občanov, týkajúce sa vhodnosti zberu húb v lokalite Malachova. Vplyvom intenzívnej baníckej činnosti sa totiž v okolí tejto obce v minulosti dostalo veľké množstvo horninového materiálu zo stabilného prostredia zeme na povrch. Pôsobením vonkajších činiteľov sa horniny rozpadajú, uvoľňujú sa z nich jednotlivé prvky a ťažké kovy, medzi inými aj ortuť.

Občania, zaujímajúci sa o túto problematiku môžu nájsť na internete analýzy Agentúry pre podporu vedy a výskumu, ktoré agentúra, ako riadny člen Európskej nadácie pre vedu, robila v tejto lokalite v rokoch 2002, 2008 aj vlani. RÚVZ neprináleží tieto výsledky interpretovať, z hľadiska informovanosti verejnosti môžeme povedať len toľko, že huby patria k potravinovým komoditám, ktoré majú schopnosť koncentrovať v sebe ťažké kovy. Najvyššie koncentrácie boli zistené v čírovke májovej, čírovke fialovej a bedli vysokej. Z potravy sa vstrebáva ortuť v tenkom čreve a ukladá sa v obličkách, mozgu, pečeni a tieto orgány aj poškodzuje. Rôzne orgány uvoľňujú akumulovanú ortuť rozdielnou rýchlosťou, pričom bolo zistené, že obličky a mozog sú kontaminované ortuťou po celý život. Veľmi nebezpečné účinky sú teda účinky ortuti na vyvíjajúci sa nervový systém ľudského plodu, pretože jeho poškodenie je nezvratné.

Pri konzumácii húb, ale aj rýb z lokalít, o ktorých vieme, že sa v nich vyskytuje ortuť, by sme sa teda mali vyhýbať. To platí najmä pre gravidné a dojčiace ženy, deti, starších ľudí ale, aj pre tých, ktorí trpia ochorením obličiek, pečene a mozgu.