TS Europa SC BB | PR | MP | 25.9.2015

V bystrickej Europe súťaž v príprave kávy. Príde aj majsterka Slovenska

Káva sa teší veľkej obľube po celom svete, ročne jej ľudia vypijú až neuveriteľných päťsto miliárd šálok. Inak tomu nie je ani v Banskej Bystrici, kde má tento tmavohnedý nápoj plný energie tiež mnoho priaznivcov.

Spoločnosť BAZZARA espresso Slovensko sa preto rozhodla v meste pod Urpínom usporiadať súťaž Latte Art Challenge, ktorá sa uskutoční v bystrickej Europe už túto nedeľu, 27. septembra.

latte-artZíde sa tu slovenská baristická špička, ktorá bude už od trinástej súťažiť v príprave a najmä dekorácii kávy. Baristi predvedú umenie kreslenia mliečnou penou technikou latte art, pričom obrázky budú vytvárať nielen do cappuccina, ale aj espressa macchiata. Na začiatku súťaže sa žrebom zostaví klasický tenisový pavúk, z ktorého do ďalšieho kola postúpi vždy ten lepší, až kým sa nenájde absolútny víťaz. Do pomyselných porotcovských kresiel zasadnú priamo diváci, ktorí budú hlasovať za konkrétne nápoje.

Po odhlasovaní sa kávové umelecké diela za dobrovoľný príspevok rozdajú nakupujúcim v centre. Ten je rovnako určený aj ako štartovné pre baristov. „Vyzbierané peniaze poputujú detskej onkológii v Banskej Bystrici. Sme preto za toto podujatie v našom nákupnom centre veľmi radi, pretože aktivity podobného druhu tu vždy s radosťou privítame,“ hovorí Viktor Maceják, Event coordinator Europa SC Banská Bystrica.

Popri tom, že sa bude dať v nedeľu prispieť aj na dobrú vec, sa bude skutočne na čo pozerať. Spomedzi baristických celebrít sa totiž na Latte Art Challenge chystá napríklad tiež Lucia Ondrušková, aktuálna majsterka Slovenska v latte art. „Pevne verím, že Latte Art Challenge bude mať v Banskej Bystrici úspech, nakoľko kávová kultúra na Slovensku v posledných rokoch veľmi rýchlo rastie a o podujatia podobného druhu je stále vyšší záujem. Kávu chceme ľudom prezentovať nielen ako bežný nápoj sprevádzajúci ich posedenia v kaviarňach, ale aj ako surovinu, s ktorou barista pracuje ako kuchár. Káva je totiž práve o ľuďoch, ktorí ju pripravujú a o ich vzťahu k nej,“ dodáva Šimon Staš, organizátor podujatia.